Medus
Medus ir dabisks un gards pārtikas cukura aizvietotājs un arī lielisks skaistumkopšanas līdzeklis
Medus ir dabisks un gards pārtikas cukura aizvietotājs un arī lielisks skaistumkopšanas līdzeklis
Dabiskajam ziedu medum sākotnējā konsistence ir sīrupveida vai želejveida. Ar laiku dabiskais medus sāk kristalizēties un var kļūt arī par visam ciets. Medu klasificē gan pēc tā iegūšanas reģiona, gan botāniskās izcelsmes – monoflorās (liepu, griķu, amoliņa u.c.) un poliflorās medus šķirnes (meža, pļavas ziedu, dažādu ziedu, vasaras ziedu).
Medus sastāvs galvenokārt no vienkāršiem cukuriem – glikozes, fruktozes, mazāk – saharozes, maltozes un citi. Bez tam medus satur arī organiskās skābes, kas nosaka medus garšu, minerālvielas (tās ietekmē medus krāsu – tumšākā medū ir vairāk minerālvielu), vitamīnus, fermentus un citas vērtīgas vielas.
Medus pārsvarā tiek izmantots pārtikā un tējas un kafijas saldināšanā, kā arī kulinārijā, ēdienu garšas, aromāta un izskata uzlabošanā. Medu plaši izmanto arī kā dziedniecisku līdzekli, jo tam piemīt bakterecīdas, pretiekaisuma un audus mīkstinošas īpašības. Medu pielieto arī kosmētikā, jo tas lieliski mitrina, attīra un baro ādu.